måndag 15 december 2008

Praliner till kaffet

Så här i adventstider, till kaffet, smaka och njut av Tolkiens praliniga ordkreationer : Olórin, Gondolin, Enerdhil, Morwen, Turambar, Aldarion, Hirilonde, Silmarillion och Rohan.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hade inte tidigare kopplat dig till Tolkien - men förstås ... Det passar ju bra
Ingalill

Anonym sa...

Jag har väl aldrig gått ut offentligt med min kärlek till J.R.R Tolkien, eller rättare sagt min förälskelse i hans skapelser.När jag var 11 år tillbringade vi en jul på Hooks Herrgård och min mamma läste högt ur " Bilbo en hobbits äventyr".I den översättningen kallades hoberna , hobbiter..men draken Smaug var Smaug och Gandalf var grå och teèt de drack i Bilbos ombonade jordboning var väldoftande och hett.
Sedan läste jag triologin flera gånger om, och just nu har jag börjat läsa "Sagor från Midgård", en bok där Tolkiens son samlat ihop manus och utkast och sammanställt en bok. NÄr filmerna kom motstod jag länge, länge att se dem..de kunde bara inte mäta sig med böckerna tänkte jag..men till slut såg jag dem ..och jo, de var grandiosa fast böckerna är starkast, tycker jag.

Ann-Cathrin sa...

Hej Grann-ann!

Vad tycker du då om nyöversättningen till svenska där Bilbo Bagger helt plötsligt heter Bilbo Säcker?

Personligen har jag aldrig varit någon Tolkienfantast. Mina två söner är dock mycket fascinerade av historierna. Gustaf var nog bara 7-8 när han insisterade på att köpa Silmarillion. Usch, så besviken han blev när vi inte orkade läsa mer än 3-4 sidor. Språket i den boken var allt för tungt, även för en "studerad" mamma.

Ann Järneström sa...

Oj, att lämna kommentarer var inte helt lätt, alltså vilken identitetsknapp man ska tycka på, så blev en kommentar anonym, hmmm.
Bilbo Bagger blir Bilbo Säcker..nä men usch. Färfärligt helt enkelt.
Bilbo Bagger ligger så fint i munnen.
Håller med ang Sillmarillion, tungläst och fragmentarisk men ändock den skimrande doften som för till en annan värld.
Men jag började läsa, "Sagan om ringen högt för mina söner" men det blev för starkt, när vi kom till avsnittet när de svarta ryttarna sökte efter Frodo och ringen, då frös natten till is och de höll för öronen och så blev det ett långt uppehåll innan de mötte Tolkien igen, nu i filmform